www.vrijheidsmuseumwo2.nl Uncategorized Het einde van de Wereldoorlog II in Europa

Het einde van de Wereldoorlog II in Europa

Begin mei 1945 tekende Duitsland een onvoorwaardelijke capitulatie die de oorlog beëindigde die duurde van 1 september 1939 in Europa. Het is de moeite waard eraan te denken dat er twee officiële data zijn van deze historische gebeurtenis – 8 mei in westerse landen en 9 mei in Rusland, en eerder in de Sovjet-Unie en de Sovjetbloklanden.

Wereldoorlog II

Wereldoorlog II

Aan de basis van het propaganda-geschil in deze kwestie ligt een andere interpretatie van de laatste wetteksten van het Derde Rijk, genomen door zijn staatsmilitair leiderschap met admiraal Karl Dönitz aan het roer.

Sterven Hitler’s decreet betreffende de benoeming van het hoofd van de staat Dönitz bereikte zijn verblijf in Sleeswijk-Holstein op 1 mei 1945. De belangrijkste doelstelling van de nieuwe leiders van het Derde Rijk was een pijnlijke zodra een wapenstilstand aan het Westelijk Front.

Volgens de gegevens gepresenteerd in de publicatie van het Institute of National Remembrance, “Polen 1939-1945, persoonlijke verliezen en slachtoffers van repressie onder twee beroepen”, onder redactie van prof. Wojciech Materski en prof. Tomasz Szarota, 5,6 tot 5,8 miljoen Poolse burgers werden gedood tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naar schatting was de helft Poolse Joden.
Dönitz ervan uitgegaan dat bleef vechten met het Rode Leger, zal de Duitse troepen vrij om te bezuinigen op het westen en na het passeren van de frontlinie van overgave aan de Amerikanen en de Britten, waardoor de Sovjet gevangenschap te vermijden zijn. Er was hoop dat Westerse burgervluchtelingen het Westen mochten binnengaan.

Opperbevelhebber van de Britse troepen aan het Westelijk Front, Marshal Bernard Montgomery, op 4 mei 1945 in het noordwesten van Duitsland, Denemarken en Nederland geadopteerd In zijn veldhoofdkwartier overgave van de Duitse troepen. Die daad werd ondertekend door Dohaitz Admiraal Hans-Georg von Friedeburg.

De volgende dag arriveerde von Friedeburg op het hoofdkwartier van de geallieerde strijdkrachten in Reims, Frankrijk, voor verdere onderhandelingen. Op 6 mei 1945 vervoegde generaal Alfred Jodl zich bij hem. Beiden probeerden een variant van het staakt-het-vuren in het westen door te duwen en passeren de frontlinie van soldaten en vluchtelingen die zich terugtrekken uit het oosten.

De opperste geallieerde bevelhebber, generaal Dwight Eisenhower, was het daar niet mee eens, uit angst dat de separatistische wapenstilstand een politiek Westen zou teweegbrengen met Stalin. Eisenhower dreigde de frontlinie na 48 uur te stoppen, waardoor Dönitz instemde met de onvoorwaardelijke overgave van de hele Duitse strijdkrachten.

Het bijbehorende document, Jodl en von Friedeburg, werd op 14 mei 1945 om 14.41 uur in Reims ondertekend. Hij was van plan om op 8 mei om 23.01 te stoppen met vechten.

De rechtbank van beklaagden in het proces van Neurenberg. Collecties van Nationaal Archief en Archiefbeheer, op Wikimedia Commons
Het proces in Neurenberg – het hof over het Derde Rijk
De proef in Neurenberg

De ondertekenaar van het document was ook een vertegenwoordiger Wereldoorlog II van het Rode Leger in het opperbevel van de geallieerden, generaal Ivan Susloparov. Stalin erkende echter dat de Sovjet-Unie als de belangrijkste macht van de anti-Hitler-coalitie deze vorm van verzegeling van de overwinning op Duitsland niet kon accepteren. Hij eiste meteen de herc capitulatie, deze keer in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de belangrijkste commanderijen van de vier belangrijkste geallieerde staten.

De westerse partij was het ermee eens, hoewel het de hele zaak niet te prestigieus behandelde. Het was genoeg voor de Britten dat Eisenhower’s stafchef, generaal Walter Bedell Smith, namens hen in Reims tekende.

Op 8 mei 1945 leverde het Britse militaire vliegtuig een drie-man Duitse delegatie af aan Fieldfeller op de Tempelhof in Berlijn, met veldmaarschalk Wilhelm Keitel aan het roer. Het voorbereide document bevatte dezelfde voorwaarden van onvoorwaardelijke overgave aan Duitse troepen, die de vorige dag in Reims was vastgesteld.

De ceremonie vond plaats in het kantoor van de voormalige officier van de Sapper-school in de wijk Karlshorst in Berlijn. Afgezien van Keitel werden de vertegenwoordigers van de belangrijkste typen Duitse strijdkrachten gecapituleerd door von Friedeburg en luchtvaartgeneraal Hans-Juergen Stumpff.

Als vertegenwoordiger van de Sovjet-opperbevel van de strijdkrachten als ondertekenaar plaatsgevonden Marshal Georgy Zhukov, hebben de westerse geallieerden deze taak aan de Britse generaal Arthur Tedderowi luchtvaart toevertrouwd. Daarnaast werd het document ondertekend door de bevelhebber-generaal van de Amerikaanse strategische luchtvaart, generaal Carl Spaatz en de commandant van het Franse eerste leger, generaal Jean de Lattre de Tassigny.

De capitulatie van het Derde Rijk maakte een einde aan de oorlog in Europa. Er waren echter nog steeds gevechten met Japan in het Verre Oosten. Alleen haar capitulatie – 2 september 1945 – was het einde van de Tweede Wereldoorlog, die meer dan 50 miljoen slachtoffers eiste – die werden gedood, vermoord en stierven als gevolg van vijandelijkheden.
Handtekeningen werden ingediend om 22.30 uur. In Moskou, vanwege het tijdverschil van twee uur, was het al op 9 mei en daarom werd deze dag in de Sovjet-Unie en zijn ondergeschikte landen gevierd als dag van de overwinning.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *